Power Body Center

Cart (Cart empty)

Prodhues

Tekste

Frequently Asked Questions - Pyetjet e bëra më shpesh

FAQs - Pyetjet e bëra më shpesh

Jo vetëm që do t’ju tregoj 5 arsye se pse nuk e humbasni yndyrën, por do t’ju jap edhe shpjegime shkencore, që tregojnë se këto 5 gabime e kufizojnë potencialin tuaj të humbasni yndyrën, të ndërtoni muskuj, të dukeni dhe të ndjeheni më mirë dhe më shëndetshëm.

Hani më shumë ose më pak ushqim në ditë.

Bilanci çdoherë duhet të egzistojë. “Hard Core” builder-ët e përfaqësojnë filozofinë se “ e ke patjetër të hash ushqime në sasi më të vogla, në të kundërtën do të biesh në katabolizëm dhe univerzumi i tërë do të implodojë”...

Padyshim se askush asnjëherë nuk ju thotë se ata builderët e njejtë edhe më tej hanë tre ose katër herë në ditë, dhe pjesa tjetër e ditës është e përbërë nga shakes-a dhe disa përzierje të tyre individuale të ushqimeve likuide të cilët iu ndihmojnë të fusin më shumë apo më pak kalori gjatë ditës.

Nga ana tjerër keni disa të “vuajtur” që kërkojnë dietë në magazinat e femrave.

Dieta Limoni, Dieta ananasi, S&D(saladë dhe dop), dieta ( e prreferuar mes manekeneve) dhe të ngjajshme janë mënyrë e shkëlqyer për shkatërrimin e shëndetit dhe për fitimin e yndyrave më shumë se çdoherë tjetër.

Padyshim që këto dieta funkcionojnë një kohë të caktuar, por askush nuk mund t’i mban për një kohë të gjatë, ashtu që kur dieta të mbarrojnë në skenë vjen efekti i vjetër i mirë YO-YO dhe cikli i pafund vazhdon.
Çka na tregon shkenca?

Hani ushqime të shëndetshme natyrore dhe të vendosura në më shumë vakte.

Unë dua që të konsumoj ushqim 4 herë në ditë.Kam ndjenjën që ky është një orar i mirë i ditës i cili pa problem mund të respektohet në tempon e jetës së secilit.

Në këtë mënyrë dhe organizmi i juaj do t’a adaptojë metabolizmin dhe do t’a zmadhojë konsumimin e energjisë, edhe në momentet kur pushoni.

 

Mos futni proteina në çdo kohë të ushqimit

 

Ok, e kuptova, nuk ka të holla që çdo herë të konsumohet mishi. Kush do të hajë vezë tërë ditën.

Edhe djathi është interesant kur nuk është patjetër ta shofish 5 herë në ditë. Ai moment kur njerëzit nga çfarëdolloj arsye interesohen për përmirësimin e pamjes së tyre dhe gjithashtu shëndetit, vijnë në përfundim se duhet patjetër të përdorin më shumë proteina gjatë ushqimit.

Kjo nuk është ide e keqe, por nuk është e dobishme për të gjithë, përveç body builderëve të cilët kanë tendencë për masë më të madhe muskulare.

Unë çdoherë them, konsumoni 4 ushqime në ditë dhe në çdo ushqim të ketë ndonjë lloj burimi të proteinave. Nëse konsumoni shejk proteinik, atëherë jeni vendosur vetëm për një ushqim, dhe që pas ushtrimeve është ideal.

Për pjesën e mbetur të ditës, mish, djath, peshk, vezë dhe të gjitha kombinimet e mundshme të të lartëpërmendurave. Sasia nuk është aq e rëndësishme, siç thotë edhe Poliquin “Hani derisa nuk ngopeni”.

Proteinat kanë TID (termogjeneza e stimuluar nga dieta) më të lartë.

Kjo praktikisht don të thotë më shumë energji është e nevojshme për tretjen e proteinave sesa tretjen e karbohidrateve ose yndyrave. 

 

Mos hani perime

 

Element kyç këtu është GI (indeksi glikemik). Fakt është që perimet me GI më të vogël kanë ndikim më të mirë në organizëm. Nuk paraqesin kërcim aq të madh dhe të shpejtë të insulinës në qarkullimin e gjakut dhe përveç kësaj perimet janë të mbushura me qime bimore.... të themi që na ndihmojnë që më lehtë të shkojmë në tualet.

 

Hani shumë pemë

 

Më saktësisht bëhet fjalë për fruktozën e pemëve. Pemët janë të shkëlqyera kur janë në pyetje mineralet dhe vitaminat dhe gjithashtu shija është fenomenale. Por, fruktoza edhe më tej është sheqer i thjeshtë. Por edhe pse fruktoza është sheqer i thjeshtë, GI te pemët nuk është shumë i madh dhe nuk shkakton kërcim të madh të insulinës.

Çka thotë shkenca për këtë temë? Trupi jonë ka vetëm dy mënyra për ta mbajtur sheqerin në vehte. Domethënë glikogjeni mund të rruhet në trup vetëm në muskuj dhe në mëlçi.

Fruktoza mund të rruhet vetëm në mëlçi.

Mëlçia nga ana tjetër mund të përmban 100 gr glikogjen. Kjo është e barabartë me rreth 2 molla, dhe një kivi ose diçka të ngjajshme.

Pjesa tjetër e fruktozës e akumuluar nga fruti shëndrohet në yndyrë.

 

Mos ngrini pesha

 

Ose ngrini vetëm pesha të vogla. Këtë e shoh për çdo ditë edhe pse vera po afrohet më shumë dhe më shumë po vë re se njerëzit e zvogëlojnë peshën me të cilën punojnë ndërsa e zmadhojnë numrin e përsëritjeve.

Kjo është një taktikë e shkëlqyer të cilën e zbatojnë builderët në vitet e 60 dhe 70, por ata kanë ushtruar nga 4 deri në 5 orë në ditë.

Atëkohë, askush nuk ka bërë kardioushtrime dhe e kanë harxhuar pjesën më të madhe të ditës në ushtrime. Sot është shekulli 21.

Egzistojnë shumë mënyra të mençura që të vini në formë. Nuk them që numri i madh i përsëritjeve nuk ka kuptim, por vetëm për ato që kanë mundësi për 4 orë në ditë ushtrime.
Çka thotë shkenca? Ushtrimi me pesha e rrit masën muskulare-kush nuk do të thoshte!

Ushtrimi me pesha të mëdha edhe më shpejtë e zmadhon masën muskulare.

Për shkak se gjatë dietës shumë rëndë mund të fitohet masë muskulare, ushtrimet me pesha të mëdha ndihmonjë të rruhet një nivel i metabolizmit.

Përveç kësaj, ushtrimet me pesha të mëdha shkaktojnë sekretimin e hormoneve, siç është hormoni i rritjes, tostesteroni, epinefrini dhe noradrenalini të cilët ndikojnë në shkritjen më të madhe të shtresave yndyrore.

Aminoacidet esenciale i quajmë ato aminoacide që organizmi nuk është në gjendje ti sintetizojë (ti krijojë vet) por është patjetër t’i fut nëpërmjet ushqimit. Mungesa e aminoacideve esenciale don të thotë që proteinat nuk mund të ndërtohen plotësisht në sasi të nevojshme për ndërtimin e organizmit. Aminoacidet e tjera organizmi mundet vet ti prodhon nëse fiton materie ushqyese të mjaftueshme dhe i quajmë aminoacide joesenciale. Ushqimi nga prejardhja shtazore- qumështi dhe prodhimet qumështore, të gjitha llojet e mishit, peshku, vezët të cilat i përmbajnë të gjitha aminoacidet esenciale. Ushqimet nga prejardhja bimore sipas përbërjes nuk kanë proteina të mjaftueshme dhe nuk i përmbajnë të gjitha aminoacidet esenciale, që don të thotë se duhen në mes veti të kombinohen drejtë. Ushqimet planifikoni ashtu që të kombinoni produkte me prejardhje bimore dhe shtazore  p.sh. qumështi, kokrra, mish dhe oriz etj.

Edhe një ushtrim i lodhshëm.....Pesë minuta nxehje e përcjellur me ngritje gjashtëminutëshe të peshave, mbarim me shtrëngime për dhjetë minuta.

Tani gjithçka që dëshironi është uji. Shikuar në përgjithësi, uji është substanca e dytë më me rëndësi e jetës së njeriut, oksigjeni është në rradhë të parë.

Uji është aq i rëndësishëm për veshkët dhe pjesën e poshtme të organeve për tretje,sa që thjeshtë nuk guxoni të rrini pa ujë. Humbja e ujit, dehidrimi, fillon kur harximi i lëngjeve trupore është më i madh se sasia e konsumuar.

Gjatë dehidrimit nga qelizat tona rrjedh një ujë që në  mënyrë direkte do të thotë se rrjedh nga trupi.

Interesant është fakti që uji që do të tretet me dehidrimin duhet patjetërsisht të kompenzohet me një sasi më të madhe.

Pse është uji i rëndësishëm për body builderët?

Aktiviteti fizik siç është body building,e ekspozon trupin drejt përpjekjeve të mëdha të cilat mund të shkaktojnë humbje të ujit. Intenziteti dhe zgjatja e ushtrimeve, kushtet në të cilat trajnohet, veshja që e mbani, e gjithë kjo ndikon në humbjen e ujit.

Gjithashtu, karakteristikat fizike individuale si pesha trupore, gjinia, mosha dhe shpejtësia e metabolizmit gjithashtu kanë ndikim në humbjen e ujit.

Në bodybuildingun kontraktimi i muskujve gjatë ngritjes së peshave, shkakton nxehtësi metabolike. Pasiqë, trupi përpiqet të mbajë një temperaturë normale, teprica e nxehtësise patjetërsisht duhet t’i dorëzohet mjedisit të jashtëm.

Për këtë shkak, ushtrimi gjithmonë është i shoqëruar me djersitje.

Humbja e ujit me djersitje mund të sjell deri te ndërrimi i vëllimit të plazmës.

Në atë mënyrë zvogëlohet mundësia trupore, rezultat i dehidrimit është zvogëlimi i fuqisë aerobike dhe kapacitetit të punës. Është e njohur se humbja e vetëm 2% të lëngjeve trupore, rezultojnë që performancat zvogëlohen për 15-20%.

Për të pasur ushtrime kualitative duhet patjetër të qëndroni të hidratizuar.

Harroni ngritjen e peshave të mëdha nëse jeni të dehidruar

Për të mbajtur një hidratim të drejtë, çdo bodybuilder duhet patjetër ta din balancin e tij ujor, gjegjësisht duhet ta definon sasinë e ujit që e harxhon me atë që e konsumon.

Gjatë kohës së ushtrimeve do të duhet të parandalohet dehidrimi. Për fat të keq, nuk mundet të caktohet një sasi e saktë e ujit që duhet ta konsumoni.

Çdokush duhet vet ta vlerësojë sa lëngje ka humbur dhe atë sasi ta kompenzojë. Sasia e cila rekomandohet të pihet gjatë ushtrimeve është nga 0.4 deri në 0.8 litra ujë në një orë.

A ekgziston alternativë për ata të cilët refuzojnë të marrin ujë?

Rekomandim gjeneral është për personat e moshuar 2 litra ujë në ditë, ndërsa për ata të cilët ushtrojnë kjo sasi është diku 4 litra. Rruajtja e bilancit të ujit për shumicën e personave është e thjeshtë. Konsumimi i pemëve të freskëta, kafe pa kofein janë alternativa të shkëlqyera për ujin.

Kofeini është diuretik dhe shkakton humbjen e ujit.

 

Keni vendosur që të dobësoheni dhe filloni t’i kufizoni ushqimet tuaja dhe ta zvogëloni futjen kalorike?! Shumë shpejtë fitoni informacion kthyes nga peshorja që keni humbur disa kilogramë dhe vazhdoni me regjimin e të ushqyerit duke mos kuptuar se e keni humbur vetëm ujin sepse keni humbur edhe glikogjenin (rezerva të karbohidrateve në muskuj) i cili me vete e lidh edhe ujin. Edhe pse keni dëshirë të dobësoheni, organizmi atë e parashikon si rrezik potencial dhe për shkak se  nuk ka përmirësime të rezultateve, ktheheni tek regjimi i vjetër i të ushqyerit dhe shumë shpejt ndodh që t’i fitoni prap kilogramët sepse metabolizmi juaj është ngadalësuar. Ky është një rreth magjik në të cilin shumë femra bien  në grackë. Zgjidhja është ushqimi kualitativ i bilancuar me futje kalorike të kontrolluar-  e ndarë në sa më shumë ushqime të vogla, të cilat do ta përshpejtojnë metabolizmin dhe harxhimin e kalorive me ushtrime fizike të detyrueshme

Gjithashtu që ky është  qëllimi ynë, por problemi paraqitet kur vëmendja të fokusohet vetëm në rezultatin në vend që të relaksohemi dhe ti kushtohemi ushqimit dhe ushtrimit. Ndoshta gjithçka punoni siç duhet por për një javë ose dy nuk keni rezultate dhe prap  jeni në rrethin magjik. Së pari edhe vet e dini se rezultati nuk mund të vjen për një natë dhe se nuk mund lehtë ti eliminoni kilogramët që janë shtesë dhe që i keni mbledhur me muaj/vite. Bëni presion të madh në kokë dhe ndoshta pa qëllim largoheni nga rezultatet.

Si të maten rezultatet?

Ju rekomandojmë para se të filloni me programin e ushtrimeve dhe ushqimit ta matni me bark të zbrazur në mëngjes: masën e trupit, përqindjen e yndyrave,           vëllimin e shpatullave, duarve, kofshëve, gjoksit, belit dhe dikush le të ju fotografojë në rroba banje. Prisni më së paku një muaj dhe prap bëni të njejtën, ndërsa deri atëherë shiheni vehten në pasqyrë, kurse peshoren dhe matjet tjera harroni! Vëmendjen fokusojeni vetëm në trening sa më të mirë dhe ushqim sa më kualitativ dhe rezultatet do të vijnë , do të shihni.

Shpesh parashtrohet kjo pyetje, por në fakt nuk ka përgjigje të drejtë. Çka është shkaku? Nuk egziston rregull dhe kohë e caktuar për ushtrime, për shkak se shumë xhingërima mund të ndikojnë te ajo. Megjithatë egzistojnë fakte për të cilat vlen për tu menduar, që të vini deri te përfundimi se cila kohë për ushtrime me pesha dhe kardioushtrime iu konvenon. Përveç rutinës, në të cilën jeni adaptuar gjatë ditës, duhet të keni parasysh edhe orën e brendshme të organizmit, veprimin e tij, hormonet dhe materijet tjera kimike, të cilat ndikojnë në punën e organizmit. Shpesh të punësuarit punojnë nga ora 9 e mëngjesit deri në 4 pasdite. Disa nga ata ushtrojnë në mëngjes, ndërsa disa në orët e vona. Ngritja e peshave dhe body buildingu janë punë të lodhshme, dhe në bazë të kësaj shumë persona të cilët ushtrojnë ushtrime të tilla në të vërtetë janë në gjendje të punojnë punë të rënda fizike.

Njoftojeni orën e brendshme tuaj

Sigurisht që jeni takuar me persona, të cilët qëndrojnë natën dhe të tillë të cilët vetëm në mëngjes mund të jenë të koncentruar.Adaptimini i organizmit është mahnitës, ashtu që mund të “edukohet” organizmi për zona të tjera gjatë ditës edhe pse jemi të adaptuar në orarin tonë, i cili fillon që nga zgjimi deri te fjetja ku drejtojnë trupi dhe mendja. Orën e brendshme e quajmë edhe orë biologjike.Melatonini është hormoni kryesor që e rregullon orën e brendshme. Në nivelin e melatonit ndikojnë terri dhe drita.

Mosha, masa muskulare dhe gjinia

Një grup shkencëtarësh kanë përcaktuar se njerëzit mbi 50 vjeç më mirë ushtrojnë në mëngjes. Sportistët më të vjetër ngrihen herët në mëngjes dhe ora e tyre biologjike është më aktive sesa te personat më të ri në mëngjes.Zhvendosja e orës dhe cikli menstrual gjithashtu mund të ndikojnë në ushtrime.

Kortizoli dhe testosteroni

Ushtrimet e vona me pesha janë fillimisht për ndërtimin e muskujve,të paktën sa i përket nivelit të tostesteronit. Kortizoli është hormon i cili e rregullon nivelin e sheqerit në gjak, ndërsa sipas nevojës ndikon edhe te ndërtimi i muskujve. Ndërsa tostesteroni punon në kundërshtim me kortizolin, duke ndërtuar proteina dhe duke e zmadhuar masën muskulare që i përfshin të gjitha proceset anabolike. Niveli i kortizolit është më i lartë në mëngjes, ndërsa më i ulët pasdite. Niveli i tostesteronit është gjithashtu më i lartë në mëngjes. Edhe pse niveli i tostesteronit pasdite është më i lartë se kortizoli dhe atëherë është  më e fortë gjendja proteinike, që është më mirë për ndërtimin e muskujve.
Përgaditje për garim

Koha më e mirë për ushtrime është koha në të cilën mbahet garimi. Nëse garimet janë në mëngjes atëherë më mirë është të ushtrohet në mëngjes që të adaptohet organizmi, të jetë në atë kohë i lodhur.
Ushtrime mëngjesi

-          Për ushtrimet e mëngjesit rekomandojnë vrapim, kardioushtrime dhe shëtitje, nuk rekomandohen ushtrime me pesha

-          Kushtoni vëmendje nxehjes së mirë

-          Nëse ushtroni në mëngjes kushtoni vëmendje që të mos çoheni nga kreveti menjëherë dhe të filloni me ushtrime, organizmit fillimisht i duhet të zgjohet

-          Patjetër duhet që të ushqeheni sepse niveli i sheqerit është i ulët dhe nuk rekomandohet ashtu të ushtrohet

-          Duhet të ushqeheni para ushtrimeve

Ushtrime të pasdites

-          Më së miri është në orët e mbrëmjes

-          Nuk rekomandohet në orët e vona për shkak të rigjenerimit dhe për shkak të gjumit

-          Te shumica më së miri është në mëngjes të bëhen kardioushtrime , ndërsa pasdite ushtrime me pesha.

Nëse e google-oni metabolizmin do të fitoni në fillim të parë definicion nga Vikipedia.

Sipas këtij definicioni metabolizmi është shumë e reakcioneve kimike, të cilat ndodhin te të gjitë organizmat e gjallë më qëllim të rruajtjes së jetës.

Falë këtyre proceseve, organizmat rriten, reproduktohen, e rruajnë strukturën e tyre ose ndërrohen mvarësisht nga ndikimi i mjedisit të jashtëm.

OK, pa metabolizëm nuk ka jetë dhe kjo është e qartë.

E tash, në ato reakcione kimike harxhohet dhe krijohet energjia, ndërsa shpejtësia e metabolizmit është shpejtësia me të cilën krijohet ajo. Duke marrë parasysh se një prej masave të energjisë është kaloria, atëherë metabolizmi është masë e shpejtësisë se djegjes së yndyrave.
Dhe përfundimisht ajo që të gjithë na intereson, si mund t’i përshpejtojnë këto procese, metabolizmin, djegjen e yndyrave?
Përgjigja nuk është e thjeshtë dhe arsyeja kryesore për këtë janë dallimet individuale në shpejtësinë e proceseve biokimike.

Metabolizmi themelor (BMR) është sasia e energjisë e cila harxhohet në gjendje të pushimit, për reakcionet kimike kryesore të cilat nuk përmbajnë jetë.

BMR, mvaret nga lartësia, pesha dhe mosha. Megjithatë, për shkak se shumë ngadalë i fitojmë vitett dhe lartësinë, ndërsa peshën mund ta fitojmë shumë më shpejtë, e qartë është se nga pesha jonë më së shumti mvaret niveli i BMR.

Kjo paraqitet vetëm në rastet kur kemi nivel mesatar të yndyrave trupore, për shkakse sa më shumë muskuj të kemi aq më i lartë është BMR, sa më shumë shtresa yndyrore të kemi aq më i ulët është BMR. Për këtë shkak te njerëzit e trashë, BMR është shumë më i ulët se sa ai i cili fitohet me kalkulim të thjeshtë.

Përveç peshës trupore, te BMR ka ndikim edhe mosha. Pas vitit të 40 bie niveli i metabolizmit diku rreth 5% në vjet, vetëm pse organizmi jonë sekreton më pak hormone të rritjes.

Ky hormon është më përgjegjësi për shpejtësinë e proceseve biokimike dhe thjeshtë sa plakemi aq më e vogël është nevoja për rritje dhe zhvillim,pra hGH sekretohet në sasi shumë më të vogël.

Konsumimi i suplementeve të hGH të pastërt është një nga solucionet për mbajtjen e nivelit të këtij hormoni.

Edhe një faktor ndaj të cilit nuk mund të ndikojmë janë gjenet tona.

Ne kemi metabolizëm të ngadaltë ose të shpejtë mvarësisht nga ajo se si e kemi trashëguar dhe shpesh kemi probleme të ngjajshme me ata të prindërve tonë në kuptim të fitimit ose humbjes së rëndë të masës trupore.

Hulumtimet tregojnë se këto ngjajshmëri në ndërtimin e brendshëm të familjes, janë pasojë e shprehive të ushqimit, dhe jo aq të definuara gjenetikisht.

Largimi i këtyre shprehive sigurisht do të jetë puna më e rëndë të cilën do ta bënit në jetën tuaj, por në afat të gjatë dhe më së miri- lamtumirë patatevetë fërguara me suxhuk dhe sulm në zemër në vitin e 40 të jetës, mirëdita mishit të bardhë të pulës dhe perimeve, dhe një jetë të gjatë dhe të shëndoshë.

Rritje të shpejtësisë së organizmit mund të gjeni fillimisht në aktivitetet fizike.

Në ditë do të harxhonit vetëm BMR kalori nëse do kishit kaluar 24 orët në pushim, duke marrë frymë ngadalë dhe pa stres, por askush nuk jeton kështu. Për këtë shkak niveli i krijuar i metabolizmit është faktikisht metabolizmi bazik i shumëzuar me nivelin e aktivitetit fizik.

Është e qartë që sa më intenziv dhe më i gjatë të jetë aktiviteti fizik, aq më shumë kalori të harxhuara. Vetëm nëse numri i kalorive të harxhuara është më i madh se numri i kalorive të futura ne dobësohemi.           

Por edhe këtu ka zag, në kuptimin se jo çdo kalori është e njejtë dhe disa materie ushqyese përdoren pothuajse vetëm si materie ndërtimore (proteina) ndërsa disa vetëm si burime të energjisë (sheqeri). Dhe ashtu përsëri kthehemi në uhqimin si burim i energjisë, por edhe si fajtor kryesor i dukjes sonë duke mos marrë parasysh BMR. Aktiviteti fizik, gjenet dhe mosha.

Edhe pse çdo sportist jep gjithçka nga vetja në ushtrime dhe shkon deri te kufijtë e qëndrueshmërisë, aftësitë e tija para se gjithash gjenetike, janë të përcaktuara. Për atë shkak lodhja e papërshtatshme në periudha më të gjata kohore çon deri në stagnacion. Gjendja e këtillë e organizmit paraqet stres dhe sjell deri te dërgimi prapa që paraqet humbje për çdo sportist. Teprimi është pasojë e shumës së efekteve negative gjatë ushtrimeve. Secili ushtrim që të jetë më efikas dhe të dërgojë drejt përmirësimit të performancave, patjetër duhet të ketë dhe anë negative në kuptimin e grisjes së qimeve muskulare, metabolizmi i shpejtë dhe mbledhja e materieve helmuese, si dhe shterrjen e burimeve të energjisë, vitamineve dhe mineraleve. Shkaqe për teprimin janë gabimet e udhëheqjes së ushtrimeve, stili i jetës së sportistit (alkooli, kafeja, pirrja e cigares, ushqimi), lodhja psikologjike(frustrimet), sëmundjet. Shkaku fiziologjik për simptomet e teprimit janë shterrja e punës së hipotalamusit, pjesë e trurit e cila është përgjegjëse për sekrecionin e të gjitha hormoneve por edhe hormonit të stresit.

Edhe pse teprimi ka simptomat karakteristike nuk është e lehtë i njëjti të diagnostifikohet. Duhet të mirren parasysh simptomat në vijim të cilat janë sinjal për hyrje në gjendjen e stresit.

  • Puna e përshpejtuar e zemrës
  • Plogështi
  • Pagjumësi
  • Rrënia drastike e rezultateve sportive
  • Dobësimi
  • Zmadhimi i uresë në urinë

Shenjë e teprimit është edhe zvogëlimi i efikasitetit të ushtrimeve, gjegjësisht konsumimi i forcuar i oksigjenit, te teprimet suboptimale. Patjetër është të theksojmë se injorimi i problemit nuk dërgon askund, përveç se e thellëson stresin, humbet efikasiteti dhe bien funkcionet në momentin kritik. Për fat të keq, ilaçi më i mirë për teprimin është ndalimi me ushtrimet. Pauza nënkupton ushtrime të lira me masa shtesë për rimëkëmbje si tipi i masazheve, banjo të nxehtë dhe metoda tjera të relaksit, rritja e konsumit së glutaminës, vitaminit A,C dhe E. Me ushtrime intenzive mund të fillohet menjëherë pas zhdukjes së simptomave, por nuk duhet të shpejtohet- rikuperimi zgjat me javë.

Qëndroni Besnik

Клик на сликата за да ја видите нашата програма за лојалност

Kthejini pikët tuaja në të holla!

ФИТНЕС КАЛКУЛАТОРИ

PËRDORIMIT Calculator